pe deal

pe deal

duminică, 28 august 2011

Discutii despre Rosia Montana


Cristina Nicolae Saillard Ce ne facem?!? Nu mai e timp! Nu se poate nimeni masura cu revolta unui neam intreg! Dar ce asteptati?!? Nu e nimeni furios?!? Nu vrea nimeni sa i urce de ureche in avion pe cei ce ne otravesc cu zambetul pe buze?!? Cand bomba cu ceas se va declansa va fi prea tarziu! Noi suntem multi, ei sunt cativa! Haideti sa salvam tarisoara asta din mainile strainilor care o otravesc si o jupoaie si din mainile jefuitorilor de la putere care ii sustin pe cei care ne otravesc! Si cei care n au nicio reactie sunt la fel de vinovati! Iar localnicii din Rosia Montana care se bucura de proiect sunt doar saraci cu duhul, semi analfabeti care n au habar de consecintele dezastruoase si care se multumesc azi cu o paine mai mare ca painea de ieri! Pt atata lucru sa vinzi tara si sanatatea generatiilor viitoare?!? Ne vom cai amarnic!!! Iar copiii nostri vor trebui sa traiasca cu povara greselilor noastre!! Haideti sa salvam impreuna Rosia Montana!!
Fagaras Ioan draga Cristina sunt de acord cu tine.ia initiativa si la treaba.
Cristina Nicolae Saillard Simplu, nu? "Ia sa vdm de ce sunt altii in stare..." Ma rog... eu sunt prea departe de locul cu pricina insa pana ajung sa pun si eu piciorul la Rosia voi aplica un autocolant pe masina ca forma de protest legat de ac. situatie. Nu ma mai multumesc cu semnarea petitiilor pt ca nu duce la nimic insa nici "spor la treaba" ca reactie a celor din jur nu e prea incurajator. Si da... multumesc.
Ovidiu Hurduzeu Suntem 16 mii in acest grup cu multi membri activi care se pot implica. As propune infiintarea unor "comitete Green de solidaritate cu Rosia Montana" in localitatile pe care le putem acoperi. Ca sa castigam batalia, trebuie facute cat mai multe aliante. Iar partidelor, trebuie sa li se spuna clar ca vor fi judecate in alegeri dupa pozitia lor fata de proiectul Rosia Montana. Aduceti cat mai multe persoane pe Green ca sa putem apoi sa crestem calitativ. Fiecare noua persoana aduce cu sine idei si relatii noi.
Bura Emilia Indraznesc sa zic si eu ceva, propun sa investim intr-o stana turistica. la Rosia Montana. Platim un inginer zootehnist, si punem cei interesati valoarea a 2 - 5 oi
Sid Stefanescu Cu acte in regula? Adica facem un fel de Cooperativa?
Bura Emilia Da. cam asa ceva.Ne-am intalni la stana, la miel haiducesc, balmos si cas, unde punem tara la cale. Cand ne intoarcem acasa luam ceva in traista, ce ziceti? peste 50 capete oi sau capre primim si subventiile de la APIA
Manole Benieamin Da, infiintarea unei stane la Rosia Montana este o idee pe cat de simpla pe atat de valoroasa. O stana plus o pensiune (agro-turism). "Rosia Montana SA", donatorii/contribuabilii devin actionari si pot actiona in fata autoritatilor si a justitiei in calitate de PROPRIRTARI care isi apara interesele. In acest fel nu mai conteaza ca eu sunt in Galati; pot da in judecata statul Roman ori Compania la Judecatoria Tecuci in calitate de actionar chiar daca detin o singura actiune in valoare de 10 (zece) lei. Daca cineva din partea locului se ocupa de latura organizatorica, eu subscriu.
Bura Emilia Ne-ar motiva direct si un interes material, investitia si riscul nu ar fi asa mare si chiar am putea castiga, cred eu
Sid Stefanescu Cred ca s-ar putea face daca toti "actionarii" ar fi egali in drepturi si obilgatii. Am si eu o idee legata de pamant, intr-un stil similar. Subscriu la idee. Financiar nu pot contrinui dar in orice alt mod, da.
 Manole Benieamin  Sa lasam treaba cu "egali" pentru ca este o idee ramasa din vremea comunista care din pacate mai otraveste si acum multe suflete. Nu o sa pretind, cu o actiune, sa fiu egal cu cel care detine 5, 10 sau 5.000. Nu ma preocupa nici " drepturile" banesti la o investitie atat de mica. Ma va preocupa respectarea dreptului meu de PROPRIETAR, respect pentru care militez inca de cand am infiintat Sindicatul agricultorilor "Cultivatorii Directi din Romania.
 Bura Emilia  Eu as da si unui localnic de incredere valoarea a cinci oi sau capre, pe incredere ca cel putin banii investiti ii voi primi intr-o buna zi daca datorita legii minelor nu vom putea concesiona, nu stiu , nu inteleg de ce ne-ar incurca Legea Minelor?!
Cei care cunosc Rosia Montana si locuitorii TREBUIE sa gaseasca un localnic care detine o suprafata de teren in zona avuta in vedere de RMGC si sa il convinga sa adere la initiativa. El va fi Administratorul COOPERATIVEI, organizatie non profit...ma rog, cineva cu studii de specialitate poate da mai multe sfaturi juridice si contabile iar COOP Rosia Montana poate adera la sindicatul micilor producatori agricoli mai sus mentionat. Asa va deveni o actiune foarte concreta in care sustinatorii vor fi implicati DIRECT in calitate de PROPRIETARI-detinatori de actiuni. Si daca aceasta COOPERATIVA va fi infiintata pe Legea asociatiilor si fundatiilor, pot deveni membri TOTI agricultorii/detinatorii de terenuri agricole din zona. Iar COOP nu va SABOTA actiunile GREEN, dimpotriva le va creste valoarea si eficienta in aceasta lupta care nu este deloc usoara.
Ovidiu Hurduzeu ‎"Rosia Montana" poate deveni un brand pentru produsele lactate. In SUA deja s-ar fi facut filme despre intreaga afacere, oraselul ar fi devenit loc de pelerinaj anticorporatist, in zece ani populatia Rosiei Montana s-ar fi triplat, turism, mica industrie. Asta daca romanii ar fi avut spiritul antreprenorial al americanilor... In zece ani Rosia Montana putea deveni capitala ecologiei din Estul Europei, loc de intalnire a conferintelor pe teme ecologiste din intreaga Europa. Dar este bine sa pornim si-o stana.
 Manole Benieamin  Da domnule O. Hurduzeu, noi nu avem spiritul antreprenorial al americanilor, este deja axioma si nu mai are rost sa vorbim pornind de la "DACA". Sta in puterea noastra sa facem o stana deci...SA FACEM O STANA! Este incomparabil mai mult decat doar plangeri si petitii. Iar cineva cu spirit antreprenorial american in fruntea stanei este oricand binevenit.
 Manole Benieamin  D-na Bura Emilia, dumneavoastra fiind din Baia Mare sunteti mult mai aproape decat sunt eu din Galati si de aceea astept sa imi spuneti ce pot sa fac si va voi asculta/urma instructiunile.
 Ovidiu Hurduzeu  Da, e mult mai bine decat petitii. Cum incepem? O oaie sa fie investitia minima?
Luana Paully aveti idei bune , insa multa lume vede ceea ce scrieti ... deci ideile pot fi furate ori va vor pune piedici in realizarea lor ...
Alex Imreh Bun brainstorming. Eu incerc sa duc ideea mai departe. Am vorbit cu cineva de la Save RM s-a incercat mai demult sa se faca ceva de genu - fiecare cumpara cite un mp. Chestia cu coop iar ar fi prea complicata juridic, procedural. Eu PROPUN ASA: cineva de la Rosia Montana are un teren de 500-1000mp, suficient sa se poata ridica o cladire/motel. Teoretic s-ar putea face toata treaba simbolic si cu o parcela de 100 sau chair 1mp. Se face o Socitatea pe Actiuni, cei care initial sint proprietari ai terenului vor fi primii actionari. Apoi se face emisie de actiuni, marire de capital, etc. Se pot gasi in orase notari care sa faca pro bono actele prin care oricine poate cumpara actiuni. Si astfel pot vezi zeci de mii, sute de mii de oameni, personalitati, ong-uri, organizatii, fiecare om poate cumpara cite o actiun de 10 lei, va fi suficient sa mearga la notar si sa verse intr-un cont acei 10lei. Sumele strinse care pot fi semnificative se pot folosi pt procese intentate de RM S.A. contra RMGC, in tot felul de actiuni sau pt construirea unui sediu, care ulterior poate fi motel, sau centru de conferinte sau orice. In acest fel daca legea minelor va dori sa faca exproprierea va trebui sa exproprieze, hopefuly sute de mii de romani si organizatii din toata tara, actionari la RM S.A. ceea ce va fi un mic scandal nu-i asa? Va rog daca citeste asta un jurist, avocat, sa comenteze.
Bura Emilia Domnule Manole Benieamin, mi-e teama sa nu bea oile ceva apa poluata mi-e teama ca ideea mea sa nu faca pe cineva sa piarda banii, sa nu credeti ca dau inapoi, eu vreau sa incerc pun valoarea de la o oaie sau capra, la cinci, trebuie sa avem minim nr. de capete necesar pentru a primi subventii. De acord si cu Alex, cui trimit cei 10 lei? Alex Pot cumpara cinci actiuni?
Alex Imreh Sa vorbim intii cu ceva avocati/notari sa ne spuna legal ce se poate si cum se poate. Apoi ar trebui ca Eugen David sa fie de acord cu ideea, cei de la Alburnus pot gasi terenul. Ar fi niste amanunte de stabilit, de exemplu cine ia hotaririle in Adunarea Generala a Asociatilor, eu as avea incredere in Eugen David, ar trebui el cu citiva oameni de incredere care si pina cum au dus lupta 12 ani sa puna acel teren si sa ramina prin Statutul SA cei care decid in toate actiunile SA, de ex cu gestionarea fondurilor, eventual constructie, procese, etc. Apoi ar trebui constituit acel SA avind ca si capital de pornire terenul cu pricina si abia dupa aceea se pot face emisiuni de actiuni care sa poate fi 'cumparate' de zeci sute de mii de oameni/personalitati si asociatii/ong-uri/organizatii. Pina acum Alburnus Major a fost sufletul si orgzanizatorul rezistentei si probabil asa va fi in continuare.
Ovidiu Hurduzeu Si daca RMGC cumpara majoritatea actiunilor?
 Manole Benieamin  D-le O. Hurduzeu, RMGC poate cumpara cate actiuni doreste daca in STATUT se stabileste: 1. coop/asociatia/organizatia/soc.comerciala are sediul in Rosia Montana si isi desfasoara activitatea in Rosia Montana (cine cunoaste zona poate alege locatia potrivita); 2. Statutul nu poate fi modificat decat cu ACORDUl scris si autentificat la Notariat a TUTUROR membrilor/asociatilor/actionarilor (in acest caz RMGC trebuie sa ne caute peste tot in tara si strainatate pt. a le vinde actiunile pana la ULTIMA). Un avocat istet mai poate introduce si alte asemenea chichite in STATUT.
D-le Alex Imreh daca d-stra cunoasteti personal pe cineva din zona, inclusiv prin Alburnus Major, este bine sa incepeti tatonarile pentru a pune ideea in practica. Inregistrarea unui ong. prin Legea asociatiilor si fundatiilor sau a unei cooperative prin Legea coop. costa aprox. 1500 RON in jud. Galati si cred ca nici in jud. Alba nu poate fi mai scump. Bine ar fi sa gasim un avocat din zona (Alba, Cluj, Arad) care sprijina ideea anti-cianuri (anti RMGC).
D-na Bura Emilia nu este vorba de intrat cu sume mari si prin urmare nu trebuie sa ii fie teama cuiva ca a pierdut echivalentul a 4 - 5 pachete de tigari; paguba'n ciuperci! Pentru subventii trebuie min. 50 oi sau 25 capre. Pe la noi oile si caprele se vand intre 250 - 350 lei una. Important este ca facem ceva concret, palpabil la care putem contribui efectiv; inclusiv sa mergem la sfarsit de saptamana sa pastem oile ca sa aiba si ciobanii 2 zile libere ca altfel...ca cioban...doar cand iti moare cineva in familie te lasa baciul sa pleci de la stana.

Iluzia egalităţii

            Cuvântul „egalitate” este gol, lipsit de conţinut, ca şi vid sau infinit, util doar ca instrument de lucru.
            Dacă nu putem fi egali nici măcar cu noi înşine având în vedere că ne schimbăm continuu dimensiunile corporale, înfăţişarea, preferinţele, cunoştinţele şi convingerile, cum putem fi egali cu alţii?
            Egali in „drepturi şi obligaţii”? Dar nici măcar în drepturi şi obligaţii nu suntem egali cu noi înşine: copii fiind avem doar drepturi iar obligaţiile revin exclusiv părinţilor. Apoi lucrurile se schimbă; drepturile se reduc şi cresc obligaţiile. Nici cu soţia nu suntem „egali” de vreme ce doar ea poartă sarcina, naşte şi alăptează copiii noştri.
            Aşa a vrut Creatorul ca nimic din ce este viu sa nu fie egal unul cu celălalt. Chiar ziua şi noaptea sunt egale de două ori pe an doar o clipă şi chiar in secunda următoare una începe să crească iar cealaltă să scadă.
            Iluzia egalităţii a fost folosită ca armă politică şi încă mai este folosită pentru a înşela pe mulţi.
            Comunismul a încercat să ne facă pe toţi „egali în sărăcie” dar nici măcar în sărăcia absolută când şi hainele de pe noi sunt de împrumut nu putem fi egali din motive de vârstă, sănătate, aspect fizic, obişnuinţe, cultură, poziţie socială (monah – stareţ, deţinut – şef de baracă).
            În legea pentru înfiinţarea cooperativelor agricole (L 566/2004), fie din ignoranţă sau prostie fie din rea-voinţă sau nostalgii comuniste, legiuitorul spune că: „membrii vor participa cu părţi sociale egale” ceea ce este o imposibilitate. Chiar dacă intrăm toţi doar cu o singură oaie, părţile sociale nu pot fi egale dacă luăm în calcul rasa (Merinos, Ţigaie, Ţurcană etc.), vârsta, calitatea şi cantitatea lânii (lână semi-fină, fină, grosieră), cantitatea de lapte, numărul de miei la fătare (sunt şi oi care fată constant doi miei) şi momentul cumpărării oii, ştiut fiind că preţul variază considerabil în decursul anului (oaie gestantă, cu miel, mulgătoare, pentru prăsilă, pentru tăiere).
Singurul mod în care se poate aplica Legea cooperativelor este revenirea la colhozul bolşevic când se ia de la fiecare cât are, se adună într-un întreg „indivizibil” şi fiecare este proprietar pe o valoare abstractă rezultată din împărţirea valorii totale (estimată cu aproximaţie) la numărul total de membri.
            Deci să renunţăm la iluzia egalităţii, să ne acceptăm şi să ne respectăm reciproc aşa cum suntem.
Iar singura alternativă viabilă la iluzia egalităţii este motoul Uniunii Europene: „Unitate în diversitate”.

Cristina Nicolae Saillard of, doamne, in sfarsit ceva reactii... ce bucurie sa le observ! eu vreau o oaie tigaie ca are balana pufoasa si o capra! de unde le iau? si cum sa le transport eu oare? :))
Coca Gherghescu Ideea expusa de a face ceva concret si palpabil trebuie sa atraga atentia asupra faptului ca acolo trebuie facut ceva, si trebuie facut repede, pentru ca incercand sa se faca se vor descoperi mai usor obstacolele reale ale dezvoltarii zonei. Trebuie incercat orice ar duce la eliminarea definitiva a acestui proiect minier, si lumea in general trebuie sa lupte impotriva initierii de noi proiecte miniere nu doar la noi, ci oriunde. Specialistii din domeniul minier au mult de lucru la refacerea zonelor deja afectate, eu am mai spus asta, si nu le va ajunge intreaga viata pentru asta.

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

5 comentarii:

  1. nu ma pricep la minerit, dar stiu ca daca aurul scos ar intra in tezaurul Romaniei, ar merita efortul; dar asa sa il dam pe degeaba la straini, cand noi suntem plini de datorii...

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu dumneavoastra; romanii au stiut sa exploateze aurul mii de ani iar acum, brusc si dintr-o data, ne-am bolanzit si-avem nevoie de straini care sa scoata (si sa ia) aurul nostru? Este posibil ca din nou sa-si fi spus cuvantul invidia noastra caracteristica: Sa se imbogateasca vecinul? Mai bine sa ia canadienii aurul!

    RăspundețiȘtergere
  3. vb numai tampenii,aia mor de foame si tu o tragi cu ecologia!

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi macar incercam sa facem ceva domnule ANONIM. Si nu ne este teama sa ne facem publice si numele adevarate.Dumneata ce ai facut pentru Rosia Montana?

    RăspundețiȘtergere
  5. Silviu, faptul ca se ascunde sub un pseudonim sugereaza ca este doar un mercenar iar faptul ca mutileaza limba romana ( vb--in loc de vorbiti sau vorbesti) ii arata nivelul de pregatire, deci...nu putem cobora la acest nivel. De foame probabil isi arunca si el cuvintele prin toate partile; deci este demn de mila si...atat.

    RăspundețiȘtergere