pe deal

pe deal

luni, 29 august 2011

Despre naţionalism


Dula Zsolt Ce prosti sunt cei de la stiri, husarii nu erau scutiti de dari decat in perioada serviciului militar de 8 ani si nu aveau sarcina apararii granitelor ci formau doar cavaleria usoara a imperiului.
Marius Ghita nea zsolt,n-am habar da parca suna destul de convingator cu inima imparatlui si ariciul lui de buzunar!
Veres Zsolt bravooo asa mai departe
Tiberiu Socaciu hai ma, ca astia erau husari de opereta. si daca era razboi, husarii nu mereau la razboi. deci, nu se cheama ca "aparau granitele"? :))
Marius Ghita SI IN 48 SE TERMINASE RAZBOIU CU RUSII,BAG SAMA!
Dula Zsolt Tibi, cred ca glumesti, cum sa nu mearga husarii la razboi ?
Tiberiu Socaciu deci, aparau granitele, nu? :D
Marius Ghita domne' era plin de ei in toate operetele,erau mai mult artisti de la tiribombe!:))) hai sogore,fane tu destepti!:))) fa-ne,fa-ne
Csiby Károly Mai prieteni valahi, de ce vorbiti prostii?
Manole Benieamin Pai...daca vorbim despre lucruri serioase, ne foloseste la ceva? Ne asculta cineva necazurile? Si atunci ne "prostim" si noi precum ...pre-scolarii. Nu am vrut sa jignesc pre-scolarii dar pe moment nu mi-a venit altaceva in minte. Imi cer scuze!
Marius Ghita asa sa dea dumnezeu,boier attila!
Csiby Károly Hai mai frate Manole! Gandeste-te la ce trebuie facut! Se apropie TIMPUL! Si cand se va scufunda tot sistemul acesta ce ne omoara, tot noi va trebui sa facem ceva sa reconstruim Ardealul si Bazinul Carpatic in mod comun, unde vom fi acasa cu totii care recunosc soarta comuna sub Coroana Sfanta a Ungariei! Asa sa fie! Doamne ajuta!
Marius Ghita da iesi si matale la interval cu o cadana,doua, acolo in timpul constructiei?
Manole Benieamin Noi astia din Moldova nu am prea avut de a face cu acea coroana. Imi amintesc doar de prin Cronici ca Iancu de Hunedoara se intitula "Principe al Transilvaniei, Guvernator al Ungariei si parinte al Ungro-Vlahiei si Moldovei", pe vremea aceea in Moldova fiind Domn Alexandru cel Bun (daca nu ma insel). Dar sa lasam istoria si sa ne intoarcem la prezent: musai sa facem ceva, IMPREUNA, ca altfel murim si saraci si prosti (majoritari+minoritati). Si ne vom merita soarta daca nu vom sti sa folosim aceasta oportunitate: si Romania si Ungaria sunt membre ale UE, cu alte cuvinte acum facem parte din acelasi IMPERIU.
Marius Ghita lasa manole asta,nu vezi ca nu vrea "sa importe si el ceva mai proaspat" din imperjurimi?crede el ca pe tarani si clasa muncitoare ii hranesti si burta cu discursuri,,,,ca daca bate vantu nu se mai aude nici difuzoru...si pe urma ...ales bules de sfanta coroana!
Csiby Károly Stimate frate Manole! Toti despre care ati pomenit au fost vasali ai Ungariei. "Ungro-Vlahia" a fost Cumania unde s-au infiltrat vlahii din sudul Dunarii. Basarab a fost print cuman. In Moldova tot cumanii, iasii si ungurii au fost care au construit orase. Si repet: ambele regiuni au fost vasalii Sfantei Coroane a Ungariei! Si la fel si persoanele numite. Da, sunt de acord cu dumneata! Va trebui sa reconstruim Bazinul Carpato-Dunarean! Pentru noi, ca sa putem sa ne aparam impotriva restului lumii care se va scufunda. Repet: Bazinul Carpato-Dunarean! Cu Mafia numita EU nu avem ce face. Ganditi-va pana mai e timp!
Manole Benieamin Domnule Marius Ghita, nu este rau sa avem respect si chiar admiratie pentru stramosii nostri si de aceea eu personal ii admir pe unguri pentru ca nu isi uita istoria, traditiile si mostenirea culturala.Parerea mea insa este sa privim trecutul doar d.p.d.v. istoric si sa actionam in conformitate cu realitatile prezentului. In folosul nostru; majoritari+minoritari. Este doar un punct de vedere. D-le Csiby Karoly, aveti dreptate, noi moldovenii si muntenii suntem cumani. Dovada sta limba pe care o vorbim: curata CUMANA din marea familie a limbilor turcice si ANATEMA pe toti cei care spun ca noi vorbim o limba neo-romanica inrudita cu italiana, franceza, spaniola, portugheza si retico (ladino).Nuuuuuuuuuuuu! Limba romana isi are originea pe tarmurile Lacului Aral, Ginghis Han a venit la noi in "vizita" prin 1242 asa...ca intre neamuri iar Dimitrie Cantemir era convins ca se trage din Timur Lenk (Kan Timur in limba turcomanilor). Dar tot am o nedumerire: cum de au ajuns prin partile noastre ale CUMANILOR ungurii?! Ca ei erau pe la Marea Ohotzk, Muntii Urali, Cercul Polar iar fratii lor sunt in Finlanda? Este drept ca impinsi de foame unii au ajuns in Estonia de astazi dar...cat de inspaimantati de foame erau ai de-au ajuns pana in Panonia noastra, a CUMANILOR?
Tiberiu Socaciu karcsi, orase e mult spus. e vorba de cateva targuri-cetati. intr-adevar, garnizoanele erau secuiesti la inceput. dar, dupa 1800, targurile moldovenesti au fost "infiintate" de evreii chemati din galitia si din bucovina.
Manole Benieamin D-le Csiby Karoly, eu inca imi pastrez parerea buna fata de dumneavoastra si fata de ungurii romani. SUNTEM in UNIUNEA EUROPEANA! IMPREUNA! Ce ati dori acum? Sa reincepem luptele din Evul Mediu pe care nu le-au terminat stramosii nostri? Stefan cel Mare l-a batut pe Matei Corvinul la Baia dar dupa cativa ani si-a casatorit fiul cu fiica Principelui Transilvaniei care era ungur! Cand Ungaria a devenit pasalac, Transilvania a oferit adapost nobililor maghiari care l-au primit pe Mihai Viteazul ca pe un SALVATOR! Ce Dumnezeu? Nu ne putem ridica nici macar la intelepciunea stramosilor nostri? Am pretentie la d-stra. Putem vorbi despre trecut, imi place istoria, ca hobby dar de actionat trebuie actionat tinand cont de realitatea prezenta: s-a refacut imperiul lui CHARLEMAGNE ba...mai mare decat chiar el la visat iar urmasii lui franci si alemani ne conduc. Asta este realitatea de azi!
Tiberiu Socaciu mihai viteazu era "os domnesc" caci altfel nu putea avea acces la tron. deci, e urmas al lui basarab intemeietorul. despre care djuvara zice ca e cuman.
Marius Ghita domnilor,ce va apuca acum...cine va tot impinge la incercari intelectuale de a va diputa cine a fost intai ci ce drepuri au ei pe masura datei aparitei lor? chiar asa v-au imbarligat 'AGENTURILII" NU STRAINE CI CURAT AUTOHTONE SA NU VEDETI CE SE INTAMPLA IN LUME???ACESTE DISCUTII SANT CHIAR DE MARGINE DE BUCURESTII
Tiberiu Socaciu deci, o sa zica karcsi ca a venit legitim in ardeal ;)
Marius Ghita MOROMETILOR...DA-MI PLACE DE VOI ,CA O TOT COMBATETI SI CINE-O PLATI LA IARNA CALDURA? ...LASA CA MAI PUNEM O PATURA PE NOI!
Manole Benieamin Toti invingatorii vin" legitim"; legea junglei, legea celui mai tare. Tot "legitim" au intrat si americanii in Irak si Afganistan si tot "legitim" mai impusca si soldatii romani niste rebeli de prin acele parti. Mama lor de "talibani". La oaaaaaaaaseeeeeeee...ce cauta ei pe pamantul nostru stramosesc mostenit de romani de la Attila, Ginghis Han si Tamerlan. Nici nu stiu daca aceste discutii sunt de ras ori de plans?! Oare ne-am bolanzit de tot?
Tiberiu Socaciu exista dreptul celui mai puternic. este o forma de legitimare recunoscuta de istorie.
Manole Benieamin De acord cu d-stra; de altfel cine este atat de nebun sa nu recunoasca dreptul invingatorului?! Doar cineva care vrea musai sa devina erou post-mortem (ma refer la istoricii care scriu "istoria" pe placul invingatorilor). Dar trebuie sa existe si bunul simt al urmasilor care trebuie sa se impace cu ideea ca nu mai sunt ceea ce au fost; a zburat puiul cu ata...si in veci de veci nu va mai renaste regatul lui Matias Crai. Ramane doar monumentul din Cluj ca amintire si...atat!
 Tiberiu Socaciu  monumentul cu tablita buclucasa...
Manole Benieamin Da stimate domn. Cata tevatura, pentru ce? Pentru ca ungurii nu vor sa recunoasca un adevar? Ca cel mai mare rege al Ungariei a fost roman? Carol Robert d'Anjou a fost adus din Franta sa le fie rege intr-un moment mai greu. Si cine putea fi rege in Ungaria cand regina vaduva (parca Isabela a lui Vladislav mort la Varna) plecase in Sfantul Imperiu Roman de origine Germanica impreuna cu Ungaria de Sus (Slovacia de astazi)? Cine mai putea salva Ungaria daca nu fiul lui Iancu Huniad cu sprijinul cnejilor romani din Transilvania?
Tiberiu Socaciu avea sange de roman, dar se pare ca era dintr-un neam de fel bastard imperial. oricum, daca janko mai era cat-de-cat rumun, fi-su, matia, era cam hun. oricum, erau cam catolici, erau cei mai mari grofi din ungaria (ca avere si putere), iar matia era un fel de "carturar", dupa ale carui carti nu plange "neamul lui", ci plang ungurii. o parte din biblioteca corvina a fost primita de la turci, daca nu ma insel. oricum, grosul cartilor s-au pierdut. si nu le-a furat fane babanul, la baia ;).
Manole Benieamin Draga Tiberiu Socaciu, capetele incoronate aveau acest narav de a se inrudi cu alte capete incoronate din alte tari incat nu prea mai stii cine si ce era. Dar pornind de la aceste casatorii s-a ajuns la revendicari de teritorii cum a fost cazul rusilor care au pretins Basarabia ca fiind "zestrea" Domnitei Olena, fiica lui Stefan cel Mare trimisa la Moscova ca sotie a lui Ivan cel Groaznic. Iar lupta catolicilor impotriva ortodoxilor a imbracat multe forme, inclusiv renuntarea la identitatea nationala pentru cei trecuti sub obladuirea Papei.
 Tiberiu Socaciu  trecerea la catolicism prin uniatie a facut ca pentru transilvaneni sa se redestepte spiritul latin. a fost o miscare isteata a habsburgilor, cu complicitatea papei. problema este ca la 1700 si dupa prin uniatia transilvanenilor vlahi, rutenilor, armenilor din transilvania etc. biserica catolica si-a batut un cui in talpa, caci a acceptat tacit o discriminare pozitiva in randul clerului. teoretic, un nascut romanocatolic care vrea sa se preoteasca poate fi hirotonisit in culte rasaritene, deci sa aiba voie la o nevasta oficiala. revenind la uniatie. in plin ev al slavonicismului moldovlah, puseul de latinism si avantul de latinitate a facut s-a se renasca limba vlaha si sa se relatinizeze. vezi lexiconul de la buda si scoala ardeleana, doar doua episoade post uniatie...
Manole Benieamin Nu m-am referit la uniatie asta fiind alta poveste. M-am referit la inaintarea spre rasarit a catolicismului prin convertirea nobilimii si a principilor/domnitorilor. In Moldova Alexandru cel Bun a poruncit "arderea cartilor pe latinie" dupa cum spune Cronicarul si a adus episcop de la Constantinopol care a devenit apoi Primul Mitropolit al Moldovei. Era o declaratie de independenta. Este posibil ca din acelasi motiv sa fi inceput si razboiul dintre Basarab I si Carol Robert d'Anjou; Domnita Clara, nora lui Basarab era catolica si se pare ca insista ca si Ungro-vlahia sa recunoasca suprematia Papei dar Basarab a recunoscut Patriarhia de la Constantinopol. Nu stiu prea multe amanunte. Biserica greco-catolica promovata de habsburgi (uniatia) a servit intereselor imperiale dar si romaniloe ardeleni ceea ce este foarte bine.
Tiberiu Socaciu nu uitati, ca catolicismul a dus o vesnic lupta impotriva ereziilor, lupte care in general au reusit. spre deosebire de ortodoxism, unde "ereziile" ortodoxe sunt inca la locul lor. doar asa s-a putut naste protestantismul, iar husitismul ceh e mai mult simbolistica, chiar si dupa 500 de ani. revenind. chiar si ungurii au avut unul-doua episoade de ortodoxie si de semi-ortodoxie, iar fratii chiril si metodie au ajuns pana in slovacia. pana la urma, granita intre bizantini si latini a ramas sa fie pe carpati, dar asta nu inseamna ca nu exista latini in moldova sau ortodocsi in ardeal sau ungaria
Manole Benieamin Persistenta limbii slavone ca limba de cancelarie si de cult in Moldova si Muntenia se explica prin orgoliul Domnitorilor care nu voiau sa se uite ca ei sunt urmasii Asanestilor care au fost Tari (Imparati) peste Balcani. Sa nu uitam ca inventarea alfabetuluil chirilic si traducerea Bibliei in limba slavona la porunca lui Boris I (pe la 880 d.C) era o declaratie de independenta politica fata de Imperiul Bizantin si de Imperiul Roman a lui Charlemagne printr-o declaratie de independenta fata de Papa (care voia sa il recunoasca DUX daca il recunoaste Suveran Pontif) si fata de Patriarhul de la Constantinopol.
Tiberiu Socaciu oricum, dupa alexandru cel bun s-a folosit termenul dux moldaviae. dar papa "recunostea" regi, incoronandu-i, nu niste duci. aia cu dux era formula data de unguri, din cauza descalecatorilor. dux avea o semnificatie initiala preponderent militara si mai putin nobiliara.

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu