pe deal

pe deal

vineri, 11 noiembrie 2011

Despre ideea de suflet nemuritor si Suflet Universal

Draga Calin,

Din cele mai vechi timpuri si pana astazi oamenii au avut si au o forma de religie bazata pe credinta in existenta unui "suflet" nemuritor si a unei puteri "supranaturale".Cum si de unde a aparut in OM ideea ca are un suflet imaterial care supravetuieste mortii corpului material? Aceasta idee, credinta, exista la toate popoarele lumii dea lungul intregii istorii cunoscute ale omenirii; inmormantarea mortilor, cultul stramosilor, ofrande...demonstreaza existenta acestei credinte. Dar de unde vine? Cum s-a nascut in oameni ideea ca in ei exista un spirit nemuritor care continua sa existe si sa actioneze si dupa moartea corpului fizic, material? Nu stiu ca la alta fiinta din regnul animal, caruia ii apartinem si noi, sa mai existe aceasta credinta, sa mai existe un cult al mortilor...

Nu afirm ca aceasta credinta este intemeiata, ca are valoare de adevar; spun doar ca ea EXISTA, ca este un fapt pe care nu il putem ignora! Poate s-a nascut doar din cauza ignorantei oamenilor primitivi; dar de ce continua sa existe aceasta credinta dupa atatea mii si chiar zeci de mii de ani? Sa aiba la origine observarea naturii? Ca "moartea" este doar ceva aparent? Ca "in natura nimic nu se pierde, nimic nu se ceeaza ci totul se transforma"? asa cum spunea A. L. Lavoisier? Eu nu stiu ce sa spun dar nici nu pot ignora aceasta credinta a miliarde de oameni pastrata dea lungul a zeci de mii de ani; nu pot ignora existenta acestui fapt istoric al naturii umane pentru ca si eu sunt om...

Odata ce in mintea omului primitiv s-a nascut ideea ca in el salasluieste un spirit, suflet nemuritor, nu a mai fost decat un singur pas pentru a ajunge la convingerea, prin deductie logica, a existentei unui SUFLET UNUVERSAL, vesnic si omnipotent. Cum altfel se poate explica logic toata ordinea care exista in natura daca nu prin existenta unei FORTE care a instaurat aceasta ORDINE si LEGILE care o conduc? Este drept ca noi nu intelegem aceasta FORTA dar es EXISTA si nu putem nega existenta LEGILOR care guverneaza natura si implicit, pe noi, oamenii. Iar daca exista Legi, conform experientei umane, nu trebuie sa existe si un LEGIUITOR? Spune-i BIG-BANG, foton, unda electro-magnetica, energie pura, spune-i cum vrei dar...din acel moment, a inceput viata Universului, viata condusa de LEGI; nimic nu este lasat la voia intamplarii... Asta au vazut primii oameni de pe Pamant si acestei FORTE i-au dat un nume: Dumnezeu, Tao, Visnu, Iahve etc.

Eu imi cunosc limitele intelectuale si de aceea nici macar nu incerc sa il inteleg pe Dumnezeu stiind ca este ceva peste puterile mele. Eu ma intorc in timpurile noastre si incerc sa inteleg doar natura umana.

Candva, in Evul Mediu de exemplu, puteai fi enciclopedist; sa ne gandim doar la Leonardo da Vinci, pictor, scultor, matematician, inginer etc. Sa fii enciclopedist in ziua de azi inseamna "sa stii din toate cate nimic". Astazi este vremea specialistilor cu viziune tunel; "sa stii cat mai multe despre cat mai putine". De aceea, in aceasta lume a specialistilor cu viziune tunel si limbaj propriu este mare nevoie de INTEGRATORI, de cei care pot face legaturi inter-disciplinare; altfel, sistemul nu poate functiona si se prabuseste.

La ASE, Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica, am invatat sa privesc societatea in integrum, ca pe un mecanism cibernetic care se autoregleaza si sa joc rol de integrator economic si social.

Asta se vrea Sindicatul nostru: un integrator social, economic si politic!

Cred ca si tu esti un integrator!