pe deal

pe deal

miercuri, 31 august 2011

ipohondrie

IPOHONDRÍE, ipohondrii, s. f. Stare psihică morbidă, caracterizată prin neliniște continuă, teamă și preocupare obsesivă de starea sănătății proprii; idee fixă a cuiva care crede că suferă de o boală pe care în realitate nu o are. [Var.: ipocondríe s. f.] – Din fr. hypocondrie.
Sursa: DEX '98 |
ipohóndru ( ipohóndră ) , adj – Care are o stare psihică morbidă caracterizată prin nelinişte continuă Fr hypochondre, cu pronunţarea din ngr – Der ipohondrie ( mr ipuhondrie ) , sf ( boală psihică morbidă, caracterizată prin nelinişte continuă ) , din ngr ποχονδρία ( sec XIX ) ; ipohondriac, adj ( hipocondriac ) , din gr ποχονδριαϰός ( sec XVIII )
In cuvinte romanesti simple: Ipohondru este o persoana care se simte BINE doar atunci cand se simte RAU. Cu alte cuvinte, suntem un popor care VREA sa fie jefuit, umilit, batjocorit ca, simtindu-se RAU sa se poata simti BINE? Suntem un popor de ipohondri?

Politicieni 2

Ce calificativ se potriveste deputatilor si senatorilor care dupa ce au fost votati pe o lista si o platforma a unui partid, dupa ce ajung in Parlament trec in randurile partidului pe care l-au criticat si blamat in campania electorala? Mai pot fi numiti OAMENI?

"Cu rau sa-i pierdem pe cei rai ca sa ne fie noua bine" Proclamatia de la Pades a lui Tudor Vladimirescu

Politicieni.

"Cel mai usor vedem la altii defectele pe care le avem noi insine."
Traian Basescu fiind POLITICIAN care se cunoaste bine pe el insusi, cu ocazia vizitei la Rosia Montana, a pus un diagnostic pertinent: POLITICIENII (PDL, PSD, PNL, PC) SUNT LASI si trebuie sa il credem ca vorbeste din experienta proprie.
Daca mai cunoasteti si alte calitati laudabile ale politicienilor romani este bine sa le faceti publice ca sa stim pe cine votam in 2012.
IMPORTANT: Politicienii au "curaj" doar cand sunt aparati de "imunitatea" parlamentara sau ministeriala. Fara imunitate sunt LASI.


Cultivatorii Directi din Romania: Anunt de preselectie

Cultivatorii Directi din Romania: Anunt de preselectie: INAC-CDR anunta deschiderea preselectiei privind afilierea la clubul Taranul Roman pentru locurile aferente anului 2012. Cu regret trebuie ...

marți, 30 august 2011

Despre cele trei metamorfoze

Trei metamorfoze eu vă numesc ale spiritului; cum spiritul devine cămilă, şi leu, cămila, şi copil la sfârşit leul.
Multe lucruri apăsătoare sunt pentru spirit, pentru spiritul puternic şi răbdător în care locuieşte veneraţia: forţa sa cere greutăţi de purtat şi greutăţile cele mai grave.
Ce este apăsător? Aşa întreabă spiritul dintre toate, o voi eroi? Aşa întreabă spiritul răbdător. Ca să-l pot lua asupra mea şi să fiu mândru de forţa mea. Nu este: să cobori, pentru a face rău propriei mândrii? Să faci să strălucească propria voastră prostie, pentru a lua în râs propria înţelepciune?
Sau este: să te desparţi de propria cauză, când ea îşi celebrează victoria? Să urci pe munţi înalţi pentru a tenta tentatorul?
            Sau este să te hrăneşti cu ghinda şi iarba cunoaşterii şi, din dragoste pentru cunoaştere, să suferi de foame în suflet?
            Sau este: să fii bolnav şi să trimiţi acasă consolatorii şi să strângi prietenia cu surzii, care niciodată nu aud ceea ce tu vrei?
            Sau este să cobori în apa murdară, când este apa adevărului, fără să îndepărtezi de tine broaştele reci şi arzătoare?            Sau este: să iubeşti pe cei care dispreţuiesc şi să întinzi mâna fantasmelor când vor să ne înspăimânte?
            Toate aceste lucruri foarte grele vrea să le ia asupra spiritul răbdător: ca o cămilă ce aleargă încărcată în deşert, aşa aleargă şi el în deşertul său. Dar în deşertul cel mai solitar are loc a doua metamorfoză: aici spiritul devine leu. El vrea să devină stăpân pe propria sa libertate şi să se ştie domn în deşertul său.
            Caută aici ultimul sau domn: vrea să-i devină inamic, lui şi ultimului său zeu, vrea să lupte pentru victorie cu marele dragon. Care este marele dragon pe care spiritul nu mai vrea să-l numească domn şi zeu? „Tu trebuie” se numeşte marele dragon. Dar spiritul leului zice:”Eu vreau”.
            „Tu trebuie” îi blochează pasul, scânteind ca aurul. Este un animal solzos şi pe fiecare solz străluceşte ca aurul „tu trebuie”.
            Valori milenare strălucesc pe aceşti solzi şi aşa vorbeşte cel mai puternic dintre toţi dragonii. „Orice valoare a lucrurilor străluceşte în mine”.
            „Orice valoare a fost deja creată şi orice valoare creată sunt eu. Într-adevăr, nu trebuie să mai fie nici un „Eu vreau!”
            Aşa vorbeşte dragonul.
            Fraţilor, de ce mai este nevoie de leul spiritului? De ce nu ajunge animalul de povară care renunţă şi venerează?
            A crea noi valori – asta nu o poate face nici chiar leul: dar să-şi creeze libertatea pentru o nouă creaţie – asta poate potenţa leului.
 Aşi crea libertatea este un sfânt. Nu chiar în faţa datoriei: pentru asta, fraţilor, este nevoie de leu.
            Aşi lua dreptul pentru noi valori – şi acesta este cel mai teribil a lua pentru spiritul răbdător, asta este pentru el o pradă şi felul de a acţiona a unui animal de pradă.
Ca lucrul său cel mai sacru el iubea într-o vreme „Tu trebuie”: acum trebuie să gândească
fantezia şi arbitrariul chiar în lucrurile cele mai sacre, pentru a răpi libertatea iubirii sale: este nevoie de leu pentru această prădăciune.
Dar spuneţi, fraţilor, ce anume ştie să facă încă un copil ce nici măcar leul nu ştia să facă? De ce trebuie încă leul prădător trebuie să devină copil?
Inocenţă este copilul şi uitare, un a reîncepe, un joc, o roată care se învârte de la sine, un prim impuls, un sfânt a spune da.
Da, pentru jocul de a crea, fraţilor, este nevoie de un sfânt a spune da: acum spiritul îşi vrea propria voinţă, pierdutul – pentru – lume cucereşte pentru sine lumea sa.
Trei metamorfoze v-am nominat ale spiritului: cum spiritul devine cămilă, şi leu cămila, şi leul la urmă copil.
Aşa grăita Zarathustra.
Friederich Nietzsche

„Cosi parlò Zarathustra”
Fabbri Editori
Traducere de Manole  Benieamin
Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

luni, 29 august 2011

Despre naţionalism


Dula Zsolt Ce prosti sunt cei de la stiri, husarii nu erau scutiti de dari decat in perioada serviciului militar de 8 ani si nu aveau sarcina apararii granitelor ci formau doar cavaleria usoara a imperiului.
Marius Ghita nea zsolt,n-am habar da parca suna destul de convingator cu inima imparatlui si ariciul lui de buzunar!
Veres Zsolt bravooo asa mai departe
Tiberiu Socaciu hai ma, ca astia erau husari de opereta. si daca era razboi, husarii nu mereau la razboi. deci, nu se cheama ca "aparau granitele"? :))
Marius Ghita SI IN 48 SE TERMINASE RAZBOIU CU RUSII,BAG SAMA!
Dula Zsolt Tibi, cred ca glumesti, cum sa nu mearga husarii la razboi ?
Tiberiu Socaciu deci, aparau granitele, nu? :D
Marius Ghita domne' era plin de ei in toate operetele,erau mai mult artisti de la tiribombe!:))) hai sogore,fane tu destepti!:))) fa-ne,fa-ne
Csiby Károly Mai prieteni valahi, de ce vorbiti prostii?
Manole Benieamin Pai...daca vorbim despre lucruri serioase, ne foloseste la ceva? Ne asculta cineva necazurile? Si atunci ne "prostim" si noi precum ...pre-scolarii. Nu am vrut sa jignesc pre-scolarii dar pe moment nu mi-a venit altaceva in minte. Imi cer scuze!
Marius Ghita asa sa dea dumnezeu,boier attila!
Csiby Károly Hai mai frate Manole! Gandeste-te la ce trebuie facut! Se apropie TIMPUL! Si cand se va scufunda tot sistemul acesta ce ne omoara, tot noi va trebui sa facem ceva sa reconstruim Ardealul si Bazinul Carpatic in mod comun, unde vom fi acasa cu totii care recunosc soarta comuna sub Coroana Sfanta a Ungariei! Asa sa fie! Doamne ajuta!
Marius Ghita da iesi si matale la interval cu o cadana,doua, acolo in timpul constructiei?
Manole Benieamin Noi astia din Moldova nu am prea avut de a face cu acea coroana. Imi amintesc doar de prin Cronici ca Iancu de Hunedoara se intitula "Principe al Transilvaniei, Guvernator al Ungariei si parinte al Ungro-Vlahiei si Moldovei", pe vremea aceea in Moldova fiind Domn Alexandru cel Bun (daca nu ma insel). Dar sa lasam istoria si sa ne intoarcem la prezent: musai sa facem ceva, IMPREUNA, ca altfel murim si saraci si prosti (majoritari+minoritati). Si ne vom merita soarta daca nu vom sti sa folosim aceasta oportunitate: si Romania si Ungaria sunt membre ale UE, cu alte cuvinte acum facem parte din acelasi IMPERIU.
Marius Ghita lasa manole asta,nu vezi ca nu vrea "sa importe si el ceva mai proaspat" din imperjurimi?crede el ca pe tarani si clasa muncitoare ii hranesti si burta cu discursuri,,,,ca daca bate vantu nu se mai aude nici difuzoru...si pe urma ...ales bules de sfanta coroana!
Csiby Károly Stimate frate Manole! Toti despre care ati pomenit au fost vasali ai Ungariei. "Ungro-Vlahia" a fost Cumania unde s-au infiltrat vlahii din sudul Dunarii. Basarab a fost print cuman. In Moldova tot cumanii, iasii si ungurii au fost care au construit orase. Si repet: ambele regiuni au fost vasalii Sfantei Coroane a Ungariei! Si la fel si persoanele numite. Da, sunt de acord cu dumneata! Va trebui sa reconstruim Bazinul Carpato-Dunarean! Pentru noi, ca sa putem sa ne aparam impotriva restului lumii care se va scufunda. Repet: Bazinul Carpato-Dunarean! Cu Mafia numita EU nu avem ce face. Ganditi-va pana mai e timp!
Manole Benieamin Domnule Marius Ghita, nu este rau sa avem respect si chiar admiratie pentru stramosii nostri si de aceea eu personal ii admir pe unguri pentru ca nu isi uita istoria, traditiile si mostenirea culturala.Parerea mea insa este sa privim trecutul doar d.p.d.v. istoric si sa actionam in conformitate cu realitatile prezentului. In folosul nostru; majoritari+minoritari. Este doar un punct de vedere. D-le Csiby Karoly, aveti dreptate, noi moldovenii si muntenii suntem cumani. Dovada sta limba pe care o vorbim: curata CUMANA din marea familie a limbilor turcice si ANATEMA pe toti cei care spun ca noi vorbim o limba neo-romanica inrudita cu italiana, franceza, spaniola, portugheza si retico (ladino).Nuuuuuuuuuuuu! Limba romana isi are originea pe tarmurile Lacului Aral, Ginghis Han a venit la noi in "vizita" prin 1242 asa...ca intre neamuri iar Dimitrie Cantemir era convins ca se trage din Timur Lenk (Kan Timur in limba turcomanilor). Dar tot am o nedumerire: cum de au ajuns prin partile noastre ale CUMANILOR ungurii?! Ca ei erau pe la Marea Ohotzk, Muntii Urali, Cercul Polar iar fratii lor sunt in Finlanda? Este drept ca impinsi de foame unii au ajuns in Estonia de astazi dar...cat de inspaimantati de foame erau ai de-au ajuns pana in Panonia noastra, a CUMANILOR?
Tiberiu Socaciu karcsi, orase e mult spus. e vorba de cateva targuri-cetati. intr-adevar, garnizoanele erau secuiesti la inceput. dar, dupa 1800, targurile moldovenesti au fost "infiintate" de evreii chemati din galitia si din bucovina.
Manole Benieamin D-le Csiby Karoly, eu inca imi pastrez parerea buna fata de dumneavoastra si fata de ungurii romani. SUNTEM in UNIUNEA EUROPEANA! IMPREUNA! Ce ati dori acum? Sa reincepem luptele din Evul Mediu pe care nu le-au terminat stramosii nostri? Stefan cel Mare l-a batut pe Matei Corvinul la Baia dar dupa cativa ani si-a casatorit fiul cu fiica Principelui Transilvaniei care era ungur! Cand Ungaria a devenit pasalac, Transilvania a oferit adapost nobililor maghiari care l-au primit pe Mihai Viteazul ca pe un SALVATOR! Ce Dumnezeu? Nu ne putem ridica nici macar la intelepciunea stramosilor nostri? Am pretentie la d-stra. Putem vorbi despre trecut, imi place istoria, ca hobby dar de actionat trebuie actionat tinand cont de realitatea prezenta: s-a refacut imperiul lui CHARLEMAGNE ba...mai mare decat chiar el la visat iar urmasii lui franci si alemani ne conduc. Asta este realitatea de azi!
Tiberiu Socaciu mihai viteazu era "os domnesc" caci altfel nu putea avea acces la tron. deci, e urmas al lui basarab intemeietorul. despre care djuvara zice ca e cuman.
Marius Ghita domnilor,ce va apuca acum...cine va tot impinge la incercari intelectuale de a va diputa cine a fost intai ci ce drepuri au ei pe masura datei aparitei lor? chiar asa v-au imbarligat 'AGENTURILII" NU STRAINE CI CURAT AUTOHTONE SA NU VEDETI CE SE INTAMPLA IN LUME???ACESTE DISCUTII SANT CHIAR DE MARGINE DE BUCURESTII
Tiberiu Socaciu deci, o sa zica karcsi ca a venit legitim in ardeal ;)
Marius Ghita MOROMETILOR...DA-MI PLACE DE VOI ,CA O TOT COMBATETI SI CINE-O PLATI LA IARNA CALDURA? ...LASA CA MAI PUNEM O PATURA PE NOI!
Manole Benieamin Toti invingatorii vin" legitim"; legea junglei, legea celui mai tare. Tot "legitim" au intrat si americanii in Irak si Afganistan si tot "legitim" mai impusca si soldatii romani niste rebeli de prin acele parti. Mama lor de "talibani". La oaaaaaaaaseeeeeeee...ce cauta ei pe pamantul nostru stramosesc mostenit de romani de la Attila, Ginghis Han si Tamerlan. Nici nu stiu daca aceste discutii sunt de ras ori de plans?! Oare ne-am bolanzit de tot?
Tiberiu Socaciu exista dreptul celui mai puternic. este o forma de legitimare recunoscuta de istorie.
Manole Benieamin De acord cu d-stra; de altfel cine este atat de nebun sa nu recunoasca dreptul invingatorului?! Doar cineva care vrea musai sa devina erou post-mortem (ma refer la istoricii care scriu "istoria" pe placul invingatorilor). Dar trebuie sa existe si bunul simt al urmasilor care trebuie sa se impace cu ideea ca nu mai sunt ceea ce au fost; a zburat puiul cu ata...si in veci de veci nu va mai renaste regatul lui Matias Crai. Ramane doar monumentul din Cluj ca amintire si...atat!
 Tiberiu Socaciu  monumentul cu tablita buclucasa...
Manole Benieamin Da stimate domn. Cata tevatura, pentru ce? Pentru ca ungurii nu vor sa recunoasca un adevar? Ca cel mai mare rege al Ungariei a fost roman? Carol Robert d'Anjou a fost adus din Franta sa le fie rege intr-un moment mai greu. Si cine putea fi rege in Ungaria cand regina vaduva (parca Isabela a lui Vladislav mort la Varna) plecase in Sfantul Imperiu Roman de origine Germanica impreuna cu Ungaria de Sus (Slovacia de astazi)? Cine mai putea salva Ungaria daca nu fiul lui Iancu Huniad cu sprijinul cnejilor romani din Transilvania?
Tiberiu Socaciu avea sange de roman, dar se pare ca era dintr-un neam de fel bastard imperial. oricum, daca janko mai era cat-de-cat rumun, fi-su, matia, era cam hun. oricum, erau cam catolici, erau cei mai mari grofi din ungaria (ca avere si putere), iar matia era un fel de "carturar", dupa ale carui carti nu plange "neamul lui", ci plang ungurii. o parte din biblioteca corvina a fost primita de la turci, daca nu ma insel. oricum, grosul cartilor s-au pierdut. si nu le-a furat fane babanul, la baia ;).
Manole Benieamin Draga Tiberiu Socaciu, capetele incoronate aveau acest narav de a se inrudi cu alte capete incoronate din alte tari incat nu prea mai stii cine si ce era. Dar pornind de la aceste casatorii s-a ajuns la revendicari de teritorii cum a fost cazul rusilor care au pretins Basarabia ca fiind "zestrea" Domnitei Olena, fiica lui Stefan cel Mare trimisa la Moscova ca sotie a lui Ivan cel Groaznic. Iar lupta catolicilor impotriva ortodoxilor a imbracat multe forme, inclusiv renuntarea la identitatea nationala pentru cei trecuti sub obladuirea Papei.
 Tiberiu Socaciu  trecerea la catolicism prin uniatie a facut ca pentru transilvaneni sa se redestepte spiritul latin. a fost o miscare isteata a habsburgilor, cu complicitatea papei. problema este ca la 1700 si dupa prin uniatia transilvanenilor vlahi, rutenilor, armenilor din transilvania etc. biserica catolica si-a batut un cui in talpa, caci a acceptat tacit o discriminare pozitiva in randul clerului. teoretic, un nascut romanocatolic care vrea sa se preoteasca poate fi hirotonisit in culte rasaritene, deci sa aiba voie la o nevasta oficiala. revenind la uniatie. in plin ev al slavonicismului moldovlah, puseul de latinism si avantul de latinitate a facut s-a se renasca limba vlaha si sa se relatinizeze. vezi lexiconul de la buda si scoala ardeleana, doar doua episoade post uniatie...
Manole Benieamin Nu m-am referit la uniatie asta fiind alta poveste. M-am referit la inaintarea spre rasarit a catolicismului prin convertirea nobilimii si a principilor/domnitorilor. In Moldova Alexandru cel Bun a poruncit "arderea cartilor pe latinie" dupa cum spune Cronicarul si a adus episcop de la Constantinopol care a devenit apoi Primul Mitropolit al Moldovei. Era o declaratie de independenta. Este posibil ca din acelasi motiv sa fi inceput si razboiul dintre Basarab I si Carol Robert d'Anjou; Domnita Clara, nora lui Basarab era catolica si se pare ca insista ca si Ungro-vlahia sa recunoasca suprematia Papei dar Basarab a recunoscut Patriarhia de la Constantinopol. Nu stiu prea multe amanunte. Biserica greco-catolica promovata de habsburgi (uniatia) a servit intereselor imperiale dar si romaniloe ardeleni ceea ce este foarte bine.
Tiberiu Socaciu nu uitati, ca catolicismul a dus o vesnic lupta impotriva ereziilor, lupte care in general au reusit. spre deosebire de ortodoxism, unde "ereziile" ortodoxe sunt inca la locul lor. doar asa s-a putut naste protestantismul, iar husitismul ceh e mai mult simbolistica, chiar si dupa 500 de ani. revenind. chiar si ungurii au avut unul-doua episoade de ortodoxie si de semi-ortodoxie, iar fratii chiril si metodie au ajuns pana in slovacia. pana la urma, granita intre bizantini si latini a ramas sa fie pe carpati, dar asta nu inseamna ca nu exista latini in moldova sau ortodocsi in ardeal sau ungaria
Manole Benieamin Persistenta limbii slavone ca limba de cancelarie si de cult in Moldova si Muntenia se explica prin orgoliul Domnitorilor care nu voiau sa se uite ca ei sunt urmasii Asanestilor care au fost Tari (Imparati) peste Balcani. Sa nu uitam ca inventarea alfabetuluil chirilic si traducerea Bibliei in limba slavona la porunca lui Boris I (pe la 880 d.C) era o declaratie de independenta politica fata de Imperiul Bizantin si de Imperiul Roman a lui Charlemagne printr-o declaratie de independenta fata de Papa (care voia sa il recunoasca DUX daca il recunoaste Suveran Pontif) si fata de Patriarhul de la Constantinopol.
Tiberiu Socaciu oricum, dupa alexandru cel bun s-a folosit termenul dux moldaviae. dar papa "recunostea" regi, incoronandu-i, nu niste duci. aia cu dux era formula data de unguri, din cauza descalecatorilor. dux avea o semnificatie initiala preponderent militara si mai putin nobiliara.

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

Despre Dumnezeu


Calin Miclaus Dumnezeul vechiului testament este cel mai antipatic personaj al literaturii fantastice. E un tiran gelos și mândru, nedrept, neiertător, dictatorial, însetat de sânge, plin de ură, rasist, epurator etnic, misogin, homofob, infanticid, vinovat de cel mai crunt genocid din istoria rasei umane, megaloman, sadic, pestilențial, capricios. Dar ne iubește și nu cere mai nimic în afară de supunere oarbă.
Lucian Valeriu pai, nohh... ia pune-te putin in locul lui! ;)
Calin Miclaus mă, io așa stau și mă gândesc ... dacă aș face copii, nu i-aș tortura și nu i-aș omorâ
Calin Miclaus plus că dacă aș avea cel mai lung penis din lume, nici de ego nu mi-ar prea mai păsa ...
Lucian Valeriu da, pe primii doi! :))
Calin Miclaus nici pe restul :) și dacă aș vedea că pruncii mei își răstignesc fratele... parcă parcă le-aș spune că nu-i bine ce fac, eventual o scovardă să se liniștească
Lucian Valeriu aia deja erau rude de gradul 8246986708760918+04983987r9387979765 :)
Calin Miclaus taj mă că-s fii. dacă n-ar fi el n-am avea viață, el ne-o bagă pe nări... numa la râmă i-o bagă pe cur+
Lucian Valeriu nu pantru tati, bahh... de aia ne si lasa sa ne omoramn intre noi...
Calin Miclaus nu pă truda ... nu zic toți "tatăl nostru" ? niciunu nu zice "străstrăstrăstră... bunicul nostru" ce-i drept ar și da în bâlbâială la câți de 'stră' ar trebui să pronunțe ... s-ar termina ziua înainte să se termine primele două cuvinte din rugăciune retarzii ăia din america ar termina mai repede. ăia ȘTIU că pământul are 6000 de ani (sau 12000 după caz)
Manole Benieamin Draga Calin Miclaus, da chisnovatic mai esti matale; m-ai facut pe mine om batran (nascut in 1956 dupa unele socoteli privind curgerea anilor) sa rad cu lacrimi! Iti multumesc inca odata ca ai acceptat cererea mea de prietenie. Nu de alta dar...tot vorbind cu cei de varsta mea parca...incepusem si eu sa prind mucegai. "Si ma rog Domnului Dumnezeului nostru sa va lumineze ochii mintii ca sa intelegeti nadejdea credintei in EL". Spun asta din cauza ca pentru foarte multi credinta si CUNOASTEREA se reduc la a plati liturghii si parastase/pomelnice, a aprinde lumanari si a face nu stiu cate metanii...in fata a nu stiu ce relicve sau icoane. Mergi pe drumul tau! Iddio ti benedica e ti custodisca!
Calin Miclaus hmmm ... ceva cu păstrarea binecuvântării ? :) fericiți cei săraci cu duhul ? :)
Radu Dumitrescu Stii ce mai cere pe langa supunere oarba?! Bani multi, si neimpozabili.
Calin Miclaus de-ar fi numai atât ... mai demult avea nevoie și de sacrificii :) erau ceva versete prin vechiul testament care-ți spuneau cum să scapi de ciumă :) era o faza cu ceva găină ce trebuia tăiată și făcut nuș'ce cu sângele ... în nopțile cu lună plină :D
Manole Benieamin ‎"Voi aparatori ai LEGII! Nici voi nu intrati in Imparatia Cerurilor si nu ii lasati nici pe altii sa intre!"
Calin Miclaus Hitler dacă l-ar fi recunoscut pe Iisus drept Domn, ar fi putut să intre... right ?
Calin Miclaus pe de altă parte, un evreu/ateu cumsecade n-are nici o șansă :)
Manole Benieamin Domnule Calin Miclaus, am o rugaminte la dumneata; te rog sa devii colaborator la revista on-line Taranul Roman si sa te ocupi de pagina dedicata religiilor. Revista este a sindicatului agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania, sindicat foarte sarac (normal fiind un sindicat al taranilor si nu al "baronilor") iar colaboratorii sunt platiti doar cu...multumiri. Te rog!
Calin Miclaus Mulțumesc de invitație, dar nu cred că sunt omul potrivit. Aș promova mai degrabă simțul critic, judecata limpede și educația decât credința.
În schimb mi-ar face mare plăcere să corespondez cu dvs pe tema amintită. Prefer mailul, e mai ușor de urmărit discuția și de punctat ideile. Aș fi vrut să vă scriu ieri sau astăzi dar nu-mi văd capul de treburi :) Apreciez spiritualitatea dvs (din ce mi-ați scris pe peretelui lui Tibi), dar mai ales modul diplomatic în care evitați să duceți discuția în derizoriu sau spre ceartă. Sper că n-am încurcat oalele :) Credința nu-s convins că e echivalentă cu religia... Oricum, e de discutat
Manole Benieamin Mai copil drag! Dar daca aveam nevoie de altcineva apelam la un popa sau un predicator care le stiu pe toate ad initium si nu mai lasa loc la discutii!? Tu esti cel mai potrivit si te rog sa nu iti faci griji: stiu si eu diferenta intre credinta si manifestare religioasa care mimeaza credinta. ‎"Aș promova mai degrabă simțul critic, judecata limpede și educația decât credința." Asta vreau sa promovezi in paginile revistei noastre. Sper ca nu te sperii si o iei la fuga. Oricum, noi suntem aici si te asteptam. Cu stima.
Paul Stoica parca ii personaj de Caragiale nu?
Manole Benieamin Mircea Eliade era foarte tanar cand a plecat in India sa studieze filosofiile orientale. Mai tarziu a devenit cel mai mare istoric al religiilor, neegalat inca pe plan mondial. Sa nu va sperie varsata frageda: acum aveti toate atuurile. Sa nu lasati "mosnegii" (ca mine) sa va taie aripile! Va doresc sa aveti curajul de a va transforma visele in realitate. Realitatea voastra, adevarul vostru! Asta conteaza; celelalte sunt...politeturi (ca sa ne intoarcem la nenea Iancu).
Pop Raul de ce nedrept? pe restul le inteleg
Vladimir Rabotka E OK traducerea dar Dawkins suna mult mai bine in engleza. Mai ales cand e citit de Dawkins :)
Calin Miclaus raul: vezi mai sus faza cu hitler și evreul cumsecade ... da' ar mai fi :) ne pedepsește pe noi pentru că n-a vrut/știu să ne facă perfecți
Manole Benieamin Calin, astept mail-ul tau. Iar Dumnezeu nu ne pedepseste pentru ca nu suntem perfecti ci pentru ca nu vrem sa fim perfectibili. CREATIA este ceva fix, odata pentru totdeauna numai in mintile preotilor. Daca ai citit Biblia gandeste-te de ce Iisus a spus ucenicilor sai ca Imparatia Cerurilor se aseamana cu samanta de mustar sau cu drojdia(de bere folosita pt. a face paine) ?
Calin Miclaus Voi compune astăzi mailul... Dumnezeu ne pedepsește pentru păcat. Păcatul îl facem din cauza dorințelor noastre. Dar aceste dorințe fac parte din firea noastră, fire care Dumnezeu a creat-o, deci el e responsabil și pentru dorințe, fac parte din creație.
Calin Miclaus Apostazia este un păcat de neiertat (cale sigură spre iad). Dar, dacă aș fi tată, nu mi-aș pedepsi copiii (cu chinuri eterne) pentru că nu cred în mine, ținând cont de faptul că nu le dau nici o dovadă a existenței mele. Treaba cu 'caută' și 'crezi orbește' nu e valabilă. Dacă îi iubesc, le-aș da toate dovezile necesare pentru ca aceștia să aibe motive să creadă în mine (măcar în existența mea). Nu-i în regulă să pedepsești pe cineva pentru că nu crede în Moș Crăciun sau în Loch Ness Monster, mai ales dacă nu există nici un indiciu măcar că aceștia ar exista.
Marcus Florin painule painule... ce framantari ai :) cu aia cu spaghetele ai mai facut ceva? ne putem inscrie?
Calin Miclaus Am lăsat-o pe un drum mort ... am altele pe cap :)
Oricum, fiind o religie non-profet, oricine poate fi mântuit chiar și fără să creadă :D sau să se înscrie. Vă recomand textul (care nu îmi aparține) "Iisus îl întâlnește pe Socrate". Poate fi găsit aici: calinutz.vestic.ro/iisus-il-intalne%C8%99te-pe-socrate/
Marcus Florin interesant textul.. dar cam lung pt a fi citit la munca... so, o sa ia calea imprimantei :)

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

Bîrlogul Pnţcd


În procesul din, 17 august, în care dl Moiescu încearcă să obţină înregistrarea echipei sale în Registrul Partidelor, instanţa a hotărât să dispună amânarea dezbaterii pentru data de 21 septembrie.
Mihali Petru Iar!?!?!?
Andrei Mihai Ratiu altu' cu capu' ... trist
Artene Alin Doamne nu se mai termina scandalul asta, trist pentru ca stam oricum rau cu partidu mai lipsesc si scandalurile astea si in plus vor fi alegerile... Nu se stie mai este pana atunci, din cate stiu in curand dl. Victor Ciorbea va obtine ştampila
Viorica Boghiu ‎...caravana trece... Prea mult venin pentru taranisti. Asta nu ma supara, ma doare. Iar cu fiecare in parte nu am nimic. Chiar pe unii ii simpatizez. Poate se vor aseza lucrurile pentru noi. Nu ne lasam intimidati de cei care nu ne iubesc. Dar de ce nu va inscrieti in partid? orice om de bine este bine venit.Si aveti dreptate ca nu sunt in tema. Cand d-stra erati in partid, eu eram doar cu gandul. Dar noi astia de jos nu suntem cadavre. Suntem chiar simpatici. Iar dintre cei din frunte, unii sunt chiar foarte valorosi. Nu conteaza care, bine ca exista.
Lucian Ioan Artene....desteptul lumii.... o sa obtina Ciorbea stampila... siiii???....o sa ti-o bage tie in fund...asta-i problema ..stampila..nu ca..nu avem unitate ,ca n-avem mesaj,ca nu santem performanti,ca santrem penibili si neatragatori politic.....De ce nu-i faci tu una la Ciorbea sa aiba si el ....sa va bucurati toti idiotii..ca aveti stampila ca vad ca pe voi asta va intereseaza...
Alex Dobrescu Rai mai sunteti ! Cu asemenea indivizi nu va renaste PNTCD-ul niciodata !!! Cei care nu va tolerati unul pe altul ,pentru cauza comuna (PNTCD) . Peste dumneavoastra pot trage apa ,oricand...si ar fi mult mai bine pentru toti.Durerea este ca o sa plutiti...si tot va mai vad !
Lucian Ioan peste voi pot trage apa ..asa era corect..daca tot santem desconsiderati..ce rost are sa ne mai spui ..dumneavoastra...d-le Alex Dobrescu.....ce sa faci cu noi ?????...ni s-a rasturnat caruta cu sistemul de valori .. al cauzelor comune...am orbit cu totul...si nu mai vedem calea dreapta....al cauzei taraniste....LUMINEAZA NE pe noi cei parasiti de duhul blandetii...si arata-ne calea spre iesirea din criza asta .... a intolerantei...si sfatuieste-ne pentru a urma cauza comuna..impreuna in.... unitate de stampile..preanteleptule TRAGATOR DE APA DE RBINET...
Manole Benieamin Nu imi pare rau ca m-am retras din PNTCD in 1999. Cel putin nu mai am de ce sa imi fie rusine; nu mai sunt ai mei!
Lucian Ioan Ei Manole ..mai sant uscaturi..in padurea verde...:)...a fi taranist este o stare de spirit...dealtfel si de a fi taran....de la tine cetire..speranta mea este ca membrii responsabili ,onesti ,incet,incet vor prelua conducerea PNT-CD ..si vor realiza lucruri concrete ...dar...mai trebuie..sa asteptam ..sa eliminam..intermediarii...pentru a ajunge la taraba politica...
Manole Benieamin De acord cu dumneavoastra. Dar pentru ca sunt om de actiune, pana se vor alege apele in PNT-CD duc mai departe spiritul national-taranesc al lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache prin sindicatul agricultorilor cultivatori directi (adica al taranilor). Cu stima.

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

Apatia partidelor neparlamentare înaintea alegerilor din 2012


Sa se reproseze PNL ca nu vrea sa salveze PNTCD este ceva lipsit de sens. PNTCD a fost de la inceput (ian. 1990) dusmanul declarat al comunismului si comunistilor, voia condamnarea crimelor acestora, sub coordonarea lui I. Iliescu a fost infiltrat de securisti sau oameni cumparati de activul PCR iar acesti mercenari au angajament semnat sa distruga PNTCD. Singurul care m-ai putea face ceva era d-l Ciuhandru dar...dandu-si seama ca este "prea mic pentru un razboi atat de mare" a inchinat steagul recunoscandu-se invins. Ciorbea, Pavelescu, Milut si...ceilalti sunt mercenari platiti si astazi de I.Iliescu & co.
Am uitat sa il pomenesc pe Radu Vasile; sa fie POMENIT dupa fapta lui in veci de veci. Probabil ca de aceea si-a facut casa in Paradisul Verde a lui Tantareanu; stie ca va merge dupa...in alt paradis. Mai intunecat si mai mult rosu decat verde!
Vezi dumneata diferenta dintre noi? In timp ce dumneata "muncesti" eu "stau pe net". Asta este si diferenta dintre Presedintii PNTCD care "muncesc" sa distruga partidul si eu un simplu taran fost membru PNTCD. Cu stima si serviciu usor...pe net!

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

Ţărănismul. Foaie săptămânală a Partidului Naţional Ţărănesc.


Stoica Rodica Doamne ajuta!
Manole Benieamin Si eu cred ca Bunul Dumnezeu este pus in incurcatura si nu stie pe care dintre presedintii PNTCD sa-l ajute. Fiind asa de multi...si toti crestin-democrati...mai bine ii ajuta pe membrii simpli ca-s mai putini. Mai putini decat presedinti si aspiranti la presedintie.
Stimate domnule Negrescu Radu Ioan, cand am spus ceea ce am spus, am spus ca fost membru al PNTCD (pana in 1999) si ca fost, actual si viitor TARAN. Asa cum bine ati remarcat si d-stra (sper ca nu ma insel) ca pentru a fi "un bun primar" nu este suficient sa fii "un bun gospodar", la fel atrag atentia si eu ca a fi "taran" nu este sinonim cu a fi "taranist". Taran este o stare de fapt si de suflet iar "taranist" din pacate a devenit cvasi-sinonim cu oportunist! Trist dar adevarat. Cu multa stima. Imi doresc un partid al taranilor asa cum l-au dorit si infaptuit Iuliu Maniu si Ion Mihalache. Pana atunci ma multumesc cu sindicatul agricultorilor "Cultivatorii Directi din Romania" pe care l-am infiintat pe 15 ian. 2006 bazat pe principiile democratiei crestine si a aspiratiilor zecilor de mii de tarani morti in lagarele de exterminare comuniste. Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!
Stimata doamna Cristina Andrei, normal ar fi sa ma bucur pentru faptul ca d-stra va place comentariul meu; din pacate nici mie nu imi face placere ca am ajuns sa fac asemenea comentarii la un partid pe care l-am iubit si de care mi-am legat viata. Dar tocmai pentru ca este viata, ea merge innainte iar noi taranii integrati fiind in natura...mergem impreuna cu viata. Bunul Dumnezeu sa va iubeasca si sa va ocroteasca si pe mai departe! Stimate domnule Negrescu Radu Ioan, ce am spus/raspuns doamnei Cristina Ioan a fost/am simtit-o ca pe o obligatie, ca sa spun asa. Nu vreau sa fiu inteles gresit si de aceea raspund. Dumneavoastra insa stiti ca nici otelul, nici graul, nici sindicat sau partid nu se pot face DOAR cu vorbe. Pentru asta este nevoie de munca si...de innalta calificare in domeniu; lucru care din pacate nu se prea intelege. Multi cred ca este suficient sa imbraci culorile echipei RAPID pentru a fi... CFR-ist!
Lucian Ioan Pe vremea lui Maniu si Mihalache situatia geo-politica impunea creearea unui partid prin care natiunea romana sa raspunda evenimentelor politice si administrative prin oameni resposabili ,cu sentimente patriotice deosebit de dezvoltate .Azi PNT-ul a devenit un teren de joaca a catorva indivizi,care pe langa faptul ca n-au o viziune politica,li se si rupe ce o sa se intample cu PNT.Mimarea faptului ca facem politica ,fara a avea nici cea mai mica idee cum am putea depasi momentele si starea asta ambigua ,conflictuala,fara performanta politica ,in mod sigur vom ajunge la disparitia PNT. Trist este faptul ca putinii oameni onesti din PNT nu incearca sa se coaguleze,sa gaseasca un mijloc de comunicare,sa marginalizeze si sa indeparteze idiotii astia care vad doar procese,razbunari,aripi,functii,...urland colerici..noi santem taranistii adevarati,noi santem veritabilii,noi santem legali....Ce penibili....si de rasu lumii... santem.Nu cred ca mai este leac pentru muribundul PNT oricat am invoca divinitatea..
Manole Benieamin Stimati domni Lucian Ioan si Negrescu Radu Ioan, ca PNTCD a murit ca partid este un fapt iar pe vinovati ii va pedepsi istoria si Bunul Dumnezeu. Intrebarea este: ce facem noi "taranistii"? Eu personal, in 15.ian.2006 am infiintat un sindicat al agricultorilor "Cultivatorii Directi din Romania" si revista Taranul Roman, in 2008 am inregistrat la Judecatoria Tecuci Institutul National de Asistenta pentru Cetateni (ONG), am cerut sprijinul si ne-am infratit cu organizatii democrat-crestine di Europa. Sta in puterea noastra sa facem ceva ca idealurile lui Iuliu Maniu si a lui Ion Mihalache sa nu moara. Repet, sta in puterea noastra. A celor care mai avem o cinste, o credinta, o dragoste de tara, de popor si de Dumnezeu!
Lucian Ioan ‎...prea s-a perimat acest partid prin actiunile si conduita acestor indivizi care n-au nici ce-a mai mica legatura cu morala crestina,chiar daca o folosec si sa erijeaza in aparatori ai ideologiei PNT.
Manole Benieamin Stimate domnule Negrescu Radu Ioan, aveti dreptate: la cei 54 de ani ai dumneavoastra sunteti nu batran ci chiar f. batran spre deosebire de mine care la cei 55 de ani ai mei sunt in floarea tineretii. Nici eu nu mai am chef de politica si de aceea am introdus in Statut ca sindicatul nostru, al taranilor, este a-politic. Sa faca politica toti...cioflingarii, profitorii, traseistii, oportunistii...ei si cu tot neamul lor. Eu sunt TARAN, stiu ce am de facut azi, maine si ...chiar copii mei stiu ce au de facut ca sa isi apere glia si graiul. Eeeeeiiiiiii...stimati domni! Si sa mai spuna cineva ca vorba romaneasca "Cine se aseamana se aduna" nu este adevarata!?!
Lucian Ioan ‎..parerea mea este ca santem doar ...oameni normali cu simtul realitatii....si ..cu idei si alternative..la situatia actuala. Argumentele stau la baza dialogului civilizat si constructiv... oricum...eu va doresc sa mai faceti atatia ani si sa va bucurati de famiile si prietenii vostrii si de aprecierea lor...si in mod special sa va bucurati de ..sanatate.... Invit pe aceasta cale si alti oameni onesti sa discutam ..si despre Pnt..si alte probleme cotidiene la care am putea gasi rezolvarea impreuna..
Manole Benieamin Cat v-am lasat putin singuri vad ca intre d-stra s-a infiripat deja o prietenie. Dar pe mine de ce m-ati uitat? Oare eu nu sunt demn sa intru alaturi de d-stra si sa facem un trio? de iremediabili taranisti?
Lucian Ioan toata apreciere pentru ceea ce faceti si actiunile d-voastra...d-le Manole....nu va lasam :)....
Manole Benieamin Oare doar pentru ca sunt fost siderurgist? ori pentru ca acum sunt agricultor? ori pentru ca sunt...tigan? Mi-ar face mare placere daca ati accepta, d-l Negrescu Radu Ioan si d-l Lucian Ioan sa intrati in lista mea de prieteni pe Facebook. Sa vada lumea ce pot face impreuna trei taranisti suparati.
Lucian Ioan ha,ha ..tzaganule....si eu sant..slovak ..si tot cu metalurgia am avut treaba...ma simt flatat acuma ca ma inviti...in lista de prieteni...oricum cu lista ,fara lista...sant alaturi de tine..multam de invitatie... si sper sa gasim un mod de-a mai adauga un pic de plus valoare ,moderatie.
Manole Benieamin Tot noi metalurgistii saracii trebuie sa ducem greul dar...dac-ai ordin...cu placere. A fost o zi incantatoare pentru mine; am intalnit doi oameni minunati. Si sa ma mai plang ca nu sunt un om norocos...departe de mine si acest pacat!
Romulus Ioan fara gluma mai exista partid national taranesc in Romania??? fiindca partid comunist mai este si mai sunt si o droaie de partide liberschimbiste ! Daca ar aparea partidul National Taranesc in care sa se simta spiritul national , maine m-as inscrie , da ca pe vremea lu"Maniu
Manole Benieamin Deocamdata exista in spiritul lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache, doar... un sindicat: sindicatul agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania (http://cultivatoriidirectidinromania.blogspot.com/ ) si revista Taranul Roman. Daca aveti curiozitatea si rabdarea va rog sa cititi macar primele numere ale revistei (ianuarie, februarie, martie, aprilie 2006) iar dupa aceea, va rog sa imi comunicati parerea dumneavoastra. Cu stima.

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

duminică, 28 august 2011

Discutii despre Rosia Montana


Cristina Nicolae Saillard Ce ne facem?!? Nu mai e timp! Nu se poate nimeni masura cu revolta unui neam intreg! Dar ce asteptati?!? Nu e nimeni furios?!? Nu vrea nimeni sa i urce de ureche in avion pe cei ce ne otravesc cu zambetul pe buze?!? Cand bomba cu ceas se va declansa va fi prea tarziu! Noi suntem multi, ei sunt cativa! Haideti sa salvam tarisoara asta din mainile strainilor care o otravesc si o jupoaie si din mainile jefuitorilor de la putere care ii sustin pe cei care ne otravesc! Si cei care n au nicio reactie sunt la fel de vinovati! Iar localnicii din Rosia Montana care se bucura de proiect sunt doar saraci cu duhul, semi analfabeti care n au habar de consecintele dezastruoase si care se multumesc azi cu o paine mai mare ca painea de ieri! Pt atata lucru sa vinzi tara si sanatatea generatiilor viitoare?!? Ne vom cai amarnic!!! Iar copiii nostri vor trebui sa traiasca cu povara greselilor noastre!! Haideti sa salvam impreuna Rosia Montana!!
Fagaras Ioan draga Cristina sunt de acord cu tine.ia initiativa si la treaba.
Cristina Nicolae Saillard Simplu, nu? "Ia sa vdm de ce sunt altii in stare..." Ma rog... eu sunt prea departe de locul cu pricina insa pana ajung sa pun si eu piciorul la Rosia voi aplica un autocolant pe masina ca forma de protest legat de ac. situatie. Nu ma mai multumesc cu semnarea petitiilor pt ca nu duce la nimic insa nici "spor la treaba" ca reactie a celor din jur nu e prea incurajator. Si da... multumesc.
Ovidiu Hurduzeu Suntem 16 mii in acest grup cu multi membri activi care se pot implica. As propune infiintarea unor "comitete Green de solidaritate cu Rosia Montana" in localitatile pe care le putem acoperi. Ca sa castigam batalia, trebuie facute cat mai multe aliante. Iar partidelor, trebuie sa li se spuna clar ca vor fi judecate in alegeri dupa pozitia lor fata de proiectul Rosia Montana. Aduceti cat mai multe persoane pe Green ca sa putem apoi sa crestem calitativ. Fiecare noua persoana aduce cu sine idei si relatii noi.
Bura Emilia Indraznesc sa zic si eu ceva, propun sa investim intr-o stana turistica. la Rosia Montana. Platim un inginer zootehnist, si punem cei interesati valoarea a 2 - 5 oi
Sid Stefanescu Cu acte in regula? Adica facem un fel de Cooperativa?
Bura Emilia Da. cam asa ceva.Ne-am intalni la stana, la miel haiducesc, balmos si cas, unde punem tara la cale. Cand ne intoarcem acasa luam ceva in traista, ce ziceti? peste 50 capete oi sau capre primim si subventiile de la APIA
Manole Benieamin Da, infiintarea unei stane la Rosia Montana este o idee pe cat de simpla pe atat de valoroasa. O stana plus o pensiune (agro-turism). "Rosia Montana SA", donatorii/contribuabilii devin actionari si pot actiona in fata autoritatilor si a justitiei in calitate de PROPRIRTARI care isi apara interesele. In acest fel nu mai conteaza ca eu sunt in Galati; pot da in judecata statul Roman ori Compania la Judecatoria Tecuci in calitate de actionar chiar daca detin o singura actiune in valoare de 10 (zece) lei. Daca cineva din partea locului se ocupa de latura organizatorica, eu subscriu.
Bura Emilia Ne-ar motiva direct si un interes material, investitia si riscul nu ar fi asa mare si chiar am putea castiga, cred eu
Sid Stefanescu Cred ca s-ar putea face daca toti "actionarii" ar fi egali in drepturi si obilgatii. Am si eu o idee legata de pamant, intr-un stil similar. Subscriu la idee. Financiar nu pot contrinui dar in orice alt mod, da.
 Manole Benieamin  Sa lasam treaba cu "egali" pentru ca este o idee ramasa din vremea comunista care din pacate mai otraveste si acum multe suflete. Nu o sa pretind, cu o actiune, sa fiu egal cu cel care detine 5, 10 sau 5.000. Nu ma preocupa nici " drepturile" banesti la o investitie atat de mica. Ma va preocupa respectarea dreptului meu de PROPRIETAR, respect pentru care militez inca de cand am infiintat Sindicatul agricultorilor "Cultivatorii Directi din Romania.
 Bura Emilia  Eu as da si unui localnic de incredere valoarea a cinci oi sau capre, pe incredere ca cel putin banii investiti ii voi primi intr-o buna zi daca datorita legii minelor nu vom putea concesiona, nu stiu , nu inteleg de ce ne-ar incurca Legea Minelor?!
Cei care cunosc Rosia Montana si locuitorii TREBUIE sa gaseasca un localnic care detine o suprafata de teren in zona avuta in vedere de RMGC si sa il convinga sa adere la initiativa. El va fi Administratorul COOPERATIVEI, organizatie non profit...ma rog, cineva cu studii de specialitate poate da mai multe sfaturi juridice si contabile iar COOP Rosia Montana poate adera la sindicatul micilor producatori agricoli mai sus mentionat. Asa va deveni o actiune foarte concreta in care sustinatorii vor fi implicati DIRECT in calitate de PROPRIETARI-detinatori de actiuni. Si daca aceasta COOPERATIVA va fi infiintata pe Legea asociatiilor si fundatiilor, pot deveni membri TOTI agricultorii/detinatorii de terenuri agricole din zona. Iar COOP nu va SABOTA actiunile GREEN, dimpotriva le va creste valoarea si eficienta in aceasta lupta care nu este deloc usoara.
Ovidiu Hurduzeu ‎"Rosia Montana" poate deveni un brand pentru produsele lactate. In SUA deja s-ar fi facut filme despre intreaga afacere, oraselul ar fi devenit loc de pelerinaj anticorporatist, in zece ani populatia Rosiei Montana s-ar fi triplat, turism, mica industrie. Asta daca romanii ar fi avut spiritul antreprenorial al americanilor... In zece ani Rosia Montana putea deveni capitala ecologiei din Estul Europei, loc de intalnire a conferintelor pe teme ecologiste din intreaga Europa. Dar este bine sa pornim si-o stana.
 Manole Benieamin  Da domnule O. Hurduzeu, noi nu avem spiritul antreprenorial al americanilor, este deja axioma si nu mai are rost sa vorbim pornind de la "DACA". Sta in puterea noastra sa facem o stana deci...SA FACEM O STANA! Este incomparabil mai mult decat doar plangeri si petitii. Iar cineva cu spirit antreprenorial american in fruntea stanei este oricand binevenit.
 Manole Benieamin  D-na Bura Emilia, dumneavoastra fiind din Baia Mare sunteti mult mai aproape decat sunt eu din Galati si de aceea astept sa imi spuneti ce pot sa fac si va voi asculta/urma instructiunile.
 Ovidiu Hurduzeu  Da, e mult mai bine decat petitii. Cum incepem? O oaie sa fie investitia minima?
Luana Paully aveti idei bune , insa multa lume vede ceea ce scrieti ... deci ideile pot fi furate ori va vor pune piedici in realizarea lor ...
Alex Imreh Bun brainstorming. Eu incerc sa duc ideea mai departe. Am vorbit cu cineva de la Save RM s-a incercat mai demult sa se faca ceva de genu - fiecare cumpara cite un mp. Chestia cu coop iar ar fi prea complicata juridic, procedural. Eu PROPUN ASA: cineva de la Rosia Montana are un teren de 500-1000mp, suficient sa se poata ridica o cladire/motel. Teoretic s-ar putea face toata treaba simbolic si cu o parcela de 100 sau chair 1mp. Se face o Socitatea pe Actiuni, cei care initial sint proprietari ai terenului vor fi primii actionari. Apoi se face emisie de actiuni, marire de capital, etc. Se pot gasi in orase notari care sa faca pro bono actele prin care oricine poate cumpara actiuni. Si astfel pot vezi zeci de mii, sute de mii de oameni, personalitati, ong-uri, organizatii, fiecare om poate cumpara cite o actiun de 10 lei, va fi suficient sa mearga la notar si sa verse intr-un cont acei 10lei. Sumele strinse care pot fi semnificative se pot folosi pt procese intentate de RM S.A. contra RMGC, in tot felul de actiuni sau pt construirea unui sediu, care ulterior poate fi motel, sau centru de conferinte sau orice. In acest fel daca legea minelor va dori sa faca exproprierea va trebui sa exproprieze, hopefuly sute de mii de romani si organizatii din toata tara, actionari la RM S.A. ceea ce va fi un mic scandal nu-i asa? Va rog daca citeste asta un jurist, avocat, sa comenteze.
Bura Emilia Domnule Manole Benieamin, mi-e teama sa nu bea oile ceva apa poluata mi-e teama ca ideea mea sa nu faca pe cineva sa piarda banii, sa nu credeti ca dau inapoi, eu vreau sa incerc pun valoarea de la o oaie sau capra, la cinci, trebuie sa avem minim nr. de capete necesar pentru a primi subventii. De acord si cu Alex, cui trimit cei 10 lei? Alex Pot cumpara cinci actiuni?
Alex Imreh Sa vorbim intii cu ceva avocati/notari sa ne spuna legal ce se poate si cum se poate. Apoi ar trebui ca Eugen David sa fie de acord cu ideea, cei de la Alburnus pot gasi terenul. Ar fi niste amanunte de stabilit, de exemplu cine ia hotaririle in Adunarea Generala a Asociatilor, eu as avea incredere in Eugen David, ar trebui el cu citiva oameni de incredere care si pina cum au dus lupta 12 ani sa puna acel teren si sa ramina prin Statutul SA cei care decid in toate actiunile SA, de ex cu gestionarea fondurilor, eventual constructie, procese, etc. Apoi ar trebui constituit acel SA avind ca si capital de pornire terenul cu pricina si abia dupa aceea se pot face emisiuni de actiuni care sa poate fi 'cumparate' de zeci sute de mii de oameni/personalitati si asociatii/ong-uri/organizatii. Pina acum Alburnus Major a fost sufletul si orgzanizatorul rezistentei si probabil asa va fi in continuare.
Ovidiu Hurduzeu Si daca RMGC cumpara majoritatea actiunilor?
 Manole Benieamin  D-le O. Hurduzeu, RMGC poate cumpara cate actiuni doreste daca in STATUT se stabileste: 1. coop/asociatia/organizatia/soc.comerciala are sediul in Rosia Montana si isi desfasoara activitatea in Rosia Montana (cine cunoaste zona poate alege locatia potrivita); 2. Statutul nu poate fi modificat decat cu ACORDUl scris si autentificat la Notariat a TUTUROR membrilor/asociatilor/actionarilor (in acest caz RMGC trebuie sa ne caute peste tot in tara si strainatate pt. a le vinde actiunile pana la ULTIMA). Un avocat istet mai poate introduce si alte asemenea chichite in STATUT.
D-le Alex Imreh daca d-stra cunoasteti personal pe cineva din zona, inclusiv prin Alburnus Major, este bine sa incepeti tatonarile pentru a pune ideea in practica. Inregistrarea unui ong. prin Legea asociatiilor si fundatiilor sau a unei cooperative prin Legea coop. costa aprox. 1500 RON in jud. Galati si cred ca nici in jud. Alba nu poate fi mai scump. Bine ar fi sa gasim un avocat din zona (Alba, Cluj, Arad) care sprijina ideea anti-cianuri (anti RMGC).
D-na Bura Emilia nu este vorba de intrat cu sume mari si prin urmare nu trebuie sa ii fie teama cuiva ca a pierdut echivalentul a 4 - 5 pachete de tigari; paguba'n ciuperci! Pentru subventii trebuie min. 50 oi sau 25 capre. Pe la noi oile si caprele se vand intre 250 - 350 lei una. Important este ca facem ceva concret, palpabil la care putem contribui efectiv; inclusiv sa mergem la sfarsit de saptamana sa pastem oile ca sa aiba si ciobanii 2 zile libere ca altfel...ca cioban...doar cand iti moare cineva in familie te lasa baciul sa pleci de la stana.

Iluzia egalităţii

            Cuvântul „egalitate” este gol, lipsit de conţinut, ca şi vid sau infinit, util doar ca instrument de lucru.
            Dacă nu putem fi egali nici măcar cu noi înşine având în vedere că ne schimbăm continuu dimensiunile corporale, înfăţişarea, preferinţele, cunoştinţele şi convingerile, cum putem fi egali cu alţii?
            Egali in „drepturi şi obligaţii”? Dar nici măcar în drepturi şi obligaţii nu suntem egali cu noi înşine: copii fiind avem doar drepturi iar obligaţiile revin exclusiv părinţilor. Apoi lucrurile se schimbă; drepturile se reduc şi cresc obligaţiile. Nici cu soţia nu suntem „egali” de vreme ce doar ea poartă sarcina, naşte şi alăptează copiii noştri.
            Aşa a vrut Creatorul ca nimic din ce este viu sa nu fie egal unul cu celălalt. Chiar ziua şi noaptea sunt egale de două ori pe an doar o clipă şi chiar in secunda următoare una începe să crească iar cealaltă să scadă.
            Iluzia egalităţii a fost folosită ca armă politică şi încă mai este folosită pentru a înşela pe mulţi.
            Comunismul a încercat să ne facă pe toţi „egali în sărăcie” dar nici măcar în sărăcia absolută când şi hainele de pe noi sunt de împrumut nu putem fi egali din motive de vârstă, sănătate, aspect fizic, obişnuinţe, cultură, poziţie socială (monah – stareţ, deţinut – şef de baracă).
            În legea pentru înfiinţarea cooperativelor agricole (L 566/2004), fie din ignoranţă sau prostie fie din rea-voinţă sau nostalgii comuniste, legiuitorul spune că: „membrii vor participa cu părţi sociale egale” ceea ce este o imposibilitate. Chiar dacă intrăm toţi doar cu o singură oaie, părţile sociale nu pot fi egale dacă luăm în calcul rasa (Merinos, Ţigaie, Ţurcană etc.), vârsta, calitatea şi cantitatea lânii (lână semi-fină, fină, grosieră), cantitatea de lapte, numărul de miei la fătare (sunt şi oi care fată constant doi miei) şi momentul cumpărării oii, ştiut fiind că preţul variază considerabil în decursul anului (oaie gestantă, cu miel, mulgătoare, pentru prăsilă, pentru tăiere).
Singurul mod în care se poate aplica Legea cooperativelor este revenirea la colhozul bolşevic când se ia de la fiecare cât are, se adună într-un întreg „indivizibil” şi fiecare este proprietar pe o valoare abstractă rezultată din împărţirea valorii totale (estimată cu aproximaţie) la numărul total de membri.
            Deci să renunţăm la iluzia egalităţii, să ne acceptăm şi să ne respectăm reciproc aşa cum suntem.
Iar singura alternativă viabilă la iluzia egalităţii este motoul Uniunii Europene: „Unitate în diversitate”.

Cristina Nicolae Saillard of, doamne, in sfarsit ceva reactii... ce bucurie sa le observ! eu vreau o oaie tigaie ca are balana pufoasa si o capra! de unde le iau? si cum sa le transport eu oare? :))
Coca Gherghescu Ideea expusa de a face ceva concret si palpabil trebuie sa atraga atentia asupra faptului ca acolo trebuie facut ceva, si trebuie facut repede, pentru ca incercand sa se faca se vor descoperi mai usor obstacolele reale ale dezvoltarii zonei. Trebuie incercat orice ar duce la eliminarea definitiva a acestui proiect minier, si lumea in general trebuie sa lupte impotriva initierii de noi proiecte miniere nu doar la noi, ci oriunde. Specialistii din domeniul minier au mult de lucru la refacerea zonelor deja afectate, eu am mai spus asta, si nu le va ajunge intreaga viata pentru asta.

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”

Iluzia egalităţii

            Cuvântul „egalitate” este gol, lipsit de conţinut, ca şi vid sau infinit, util doar ca instrument de lucru.
            Dacă nu putem fi egali nici măcar cu noi înşine având în vedere că ne schimbăm continuu dimensiunile corporale, înfăţişarea, preferinţele, cunoştinţele şi convingerile, cum putem fi egali cu alţii?
            Egali in „drepturi şi obligaţii”? Dar nici măcar în drepturi şi obligaţii nu suntem egali cu noi înşine: copii fiind avem doar drepturi iar obligaţiile revin exclusiv părinţilor. Apoi lucrurile se schimbă; drepturile se reduc şi cresc obligaţiile. Nici cu soţia nu suntem „egali” de vreme ce doar ea poartă sarcina, naşte şi alăptează copiii noştri.
            Aşa a vrut Creatorul ca nimic din ce este viu sa nu fie egal unul cu celălalt. Chiar ziua şi noaptea sunt egale de două ori pe an doar o clipă şi chiar in secunda următoare una începe să crească iar cealaltă să scadă.
            Iluzia egalităţii a fost folosită ca armă politică şi încă mai este folosită pentru a înşela pe mulţi.
            Comunismul a încercat să ne facă pe toţi „egali în sărăcie” dar nici măcar în sărăcia absolută când şi hainele de pe noi sunt de împrumut nu putem fi egali din motive de vârstă, sănătate, aspect fizic, obişnuinţe, cultură, poziţie socială (monah – stareţ, deţinut – şef de baracă).
            În legea pentru înfiinţarea cooperativelor agricole (L 566/2004), fie din ignoranţă sau prostie fie din rea-voinţă sau nostalgii comuniste, legiuitorul spune că: „membrii vor participa cu părţi sociale egale” ceea ce este o imposibilitate. Chiar dacă intrăm toţi doar cu o singură oaie, părţile sociale nu pot fi egale dacă luăm în calcul rasa (Merinos, Ţigaie, Ţurcană etc.), vârsta, calitatea şi cantitatea lânii (lână semi-fină, fină, grosieră), cantitatea de lapte, numărul de miei la fătare (sunt şi oi care fată constant doi miei) şi momentul cumpărării oii, ştiut fiind că preţul variază considerabil în decursul anului (oaie gestantă, cu miel, mulgătoare, pentru prăsilă, pentru tăiere).
Singurul mod în care se poate aplica Legea cooperativelor este revenirea la colhozul bolşevic când se ia de la fiecare cât are, se adună într-un întreg „indivizibil” şi fiecare este proprietar pe o valoare abstractă rezultată din împărţirea valorii totale (estimată cu aproximaţie) la numărul total de membri.
            Deci să renunţăm la iluzia egalităţii, să ne acceptăm şi să ne respectăm reciproc aşa cum suntem.
Iar singura alternativă viabilă la iluzia egalităţii este motoul Uniunii Europene: „Unitate în diversitate”.

Pentru a salva satul românesc, semnaţi petiţia de legiferare a
„Codului Rural şi al Pescuitului”